Тел: +38 (057) 720-91-19 Email: sales@aqteck.com.ua; support@aqteck.com.ua Viber (тільки текстові повідомлення) 61153, м. Харків, вул. Гвардійців Широнінців, 3А 0-800-21-01-96
0-800-21-01-96 ТЕХПІДТРИМКА
( безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів по території України )

Датчики ОВЕН для птахоферм

Sep 22, 2021 11:51
Датчики ОВЕН для птахоферм

 

На сучасних птахофермах дуже важливо підтримувати встановлені параметри мікроклімату – навіть незначні відхилення значень від оптимальних можуть негативно впливати на здоров'я птиці.

 

Для підтримання оптимальних параметрів мікроклімату у пташнику потрібно відстежувати та регулювати значення температури і вологості повітря, а також граничної концентрації вуглекислого газу та аміаку.

 

Якщо температура буде нижчою, ніж потрібно, то птахи будуть витрачати енергію на те, щоб зігрітися, а не на збільшення маси свого тіла або відкладання яєць. Занадто висока температура навколишнього повітря також призведе до погіршення загального фізичного стану птиці, зменшенню маси яєць і міцності їх шкаралупи. Оптимальна температура навколишнього середовища змінюється залежно від віку птиці.

Для вимірювання температури повітря у пташнику ми рекомендуємо застосовувати ОВЕН ДТС125Л. Термометр опору ОВЕН ДТС125Л призначений для вимірювання температури навколишнього повітря в діапазоні від -60 до +85 °С.

 

Для вимірювання температури повітря у пташнику ми рекомендуємо застосовувати ОВЕН ДТС125Л

У разі збільшення вологості повітря понад 75% різко зростає ризик розвитку у птахів респіраторних захворювань, відбувається погіршення стану курей і молодняку, а також створюються сприятливі умови для розвитку патогенних мікроорганізмів. У разі зменшення значень вологості повітря до 30-40 % в ньому різко збільшується кількість пилу (зважених механічних частин). Крім того, занадто сухе повітря може стати причиною втрати апетиту та зниження активності у курчат.

 

ОВЕН ПВТ100 здійснює безперервний моніторинг вологості повітря у пташнику. На основі аналізу виміряних значень система керування мікрокліматом регулює роботу виконавчих механізмів для підтримання параметрів у встановленому діапазоні.

 

ОВЕН ПВТ100 здійснює безперервний моніторинг вологості повітря у пташнику

Окрім температури і вологості, потрібно також контролювати хімічний склад повітря і відстежувати в ньому концентрацію вуглекислого газу та аміаку. Підвищений вміст цих сумішей у повітрі призводить до зниження активності, погіршення обміну речовин, затримки росту і зниження стійкості до захворювань.

 

Аміак і вуглекислий газ є продуктами життєдіяльності птахів, тому їх концентрацію потрібно контролювати постійно. Вихідний сигнал датчиків СО2 і NH3 – 4…20 мА – надходить до контролерів керування для подальшої обробки. Через інтерфейс RS-485 датчиків можна тимчасово переналаштувати граничні значення параметрів, наприклад, на час посадки птахів, коли концентрація СО2 може досягати 5000 ppm, замість звичайних 3000 ppm.

 

Вентиляція у пташниках

 

 

Головним елементом керування мікроклімату є вентиляція. Змінюючи швидкість обертання вентиляторів, можна регулювати температуру і вологість у приміщенні, а також інтенсивність відведення забрудненого повітря.

 

За такої умови обсяг подаваного повітря залежить від кількох параметрів:

  1. Вік і кількість особин
  2. Площа приміщення.
  3. Вологість, температура і концентрація аміаку в повітрі приміщення.

Зазвичай, пташники поділяються на зони з індивідуальними системами вентиляції для кожної з них. Регулювання температури повітря, що надходить зовні, здійснюється за допомогою нагрівачів і водяних охолоджувачів – залежно від встановленої температури всередині пташника і температури повітря зовні. За рівнем концентрації СО2 у повітрі оцінюється ефективність роботи вентиляції.

 

Датчики ПКГ100  виготовлено у корпусі зі ступенем захисту IP65, щоб запобігти пошкодженню механізмів через потрапляння води і пилу, а також в результаті фізичного контакту з птахами.

 

 

Датчики ПКГ100 у пташниках

 

 

 

Зворотній зв'язок