Тел: +38 (057) 720-91-19 Email: sales@aqteck.com.ua; support@aqteck.com.ua Viber (тільки текстові повідомлення) 61153, м. Харків, вул. Гвардійців Широнінців, 3А 0-800-21-01-96
0-800-21-01-96 ТЕХПІДТРИМКА
( безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів по території України )

Гідростатичний метод вимірювання рівня

Nov 16, 2021 7:45

Сьогодні ми розглянемо гідростатичний метод вимірювання рівня, який широко застосується на багатьох об'єктах промислової автоматизації.

Принцип дії методу

 

 

Принцип дії цього методу ґрунтується на пропорційній залежності між висотою стовпа рідини і величиною його тиску на дно резервуара.

 

Р = ρ·g·h,

де:

Р - тиск стовпа рідини;

ρ – густина рідини (кг / м3);

g = 9,8 м / с2 – прискорення вільного падіння;

h – висота стовпа рідини (м).

 

Під час вимірювання гідростатичного рівня стовп рідини чинить тиск на мембрану датчика. Чим вище стовп рідини (рівень заповнення резервуара), тим вищим є тиск.

Гідростатичні датчики рівня – це спеціалізовані виконання перетворювачів надлишкового тиску зі ступенем пиловологозахисту корпусу IP68, призначені для занурення в рідину для вимірювання її рівня (глибини). Датчик вимірює тиск стовпа рідини від рівня власного занурення до поверхні.

 

 

У перетворювачів надлишкового тиску на чутливий елемент – мембрану сенсора – з двох сторін впливають тиск вимірюваного середовища (Рсрд) і опорний атмосферний тиск (Ратм). Тиск вимірюваного середовища подається через отвір в штуцері, що знаходиться в торці датчика. Для подачі атмосферного тиску на сенсор у перетворювачів надлишкового тиску загальнопромислового виконання на корпусі або в електророз'єднувачі є вентиляційний отвір.

 

У гідростатичних датчиків тиску для подачі атмосферного тиску на сенсор в спеціалізованому гідрометричному кабелі (електророз'єднувачі) є пустотіла трубка.

Під час вибору гідростатичного методу вимірювання рівня потрібно враховувати, що цей метод застосуємо лише в середовищах з однорідною густиною, а якщо густина змінюється, то потрібно перераховувати результати.

Також варто пам'ятати, що довжина кабелю датчика повинна бути більшою за висоту резервуара, оскільки кабель приєднується до датчика нерознімно і не нарощується. У разі помилки у вимірюваній глибині / довжині гідрометричного кабелю доведеться викликати водолазів.

 

Гідростатичні перетворювачі тиску ОВЕН

Гідростатичні перетворювачі ОВЕН ПД100И-167 виготовляються в загальнопромисловому і вибухозахищеному виконанні. Вид вибухозахисту: «іскробезпечне коло» 1 Ex ia IIC T6 Gb.

Основні характеристики

 

Де застосовуються гідростатичні датчики тиску?

Перетворювачі гідростатичного тиску застосовуються для контролю рівня рідини на наступних об'єктах водопостачання:

  • водонапірна вежа;
  • водозабірні свердловини;
  • каналізаційні насосні станції (КНС);
  • накопичувальні та стічні ємності й резервуари.

 

Вибухозахищене виконання перетворювача тиску дає можливість використовувати датчик для контролю рівня рідких середовищ на вибухонебезпечних виробництвах та об'єктах:

  • резервуари нафтопродуктів;
  • стічні ємності хімічних виробництв;
  • бензобаки кар'єрних самоскидів;
  • сховища паливозаправних станцій;
  • ванни гальванізації.

 

Аксесуари для монтажу гідростатичного датчика ПД100И-167

Крім підбору самого датчика, важливо правильно вибрати й аксесуари для його розміщення і кріплення. В асортименті продукції компанії ОВЕН є спеціалізовані аксесуари, які спрощують і здешевлюють монтаж «гідростатів».

 

Затискач підвісний кріпиться на стінку резервуара. Кабель датчика надійно фіксується на потрібній висоті за допомогою затискних колодок. Завдяки ЗП-1 не допускається можливість заламування і розриву кабелю через помилки монтажу. Діаметр затискного кабелю повинен бути в діапазоні 5...10 мм.

Затискач підвісний ЗП-1

Затискач підвісний ЗП-1 стійкий до корозії та легко очищається від бруду. Корпус затискача виготовлений з нержавіючої сталі AISI 304S, а затискні колодки – з поліаміду.

Клемна коробка КК-01
Клемна коробка КК-02

Клемні коробки КК-01 і КК- 02 призначені для комутації гідрометричного кабелю з трубкою опорного атмосферного тиску від занурних датчиків рівня.

 

Особливості клемних коробок:

Захист: запобігають попаданню конденсату в трубку опорного атмосферного тиску і окисленню контактів комутації інформаційних ліній.

Економія: подальша передача сигналу за допомогою звичайного мідного кабелю замість дорогого капілярного.

Коректна робота: наявність вентиляційного отвору, захищеного мембраною FM PFE, забезпечує коректну роботу сенсора надлишкового тиску.

 

Автоматизуйте технологічні процеси з датчиками і пристроями ОВЕН!

Якщо виникли запитання, ви завжди можете звернутися до фахівців технічної підтримки support@owen.ua.

Для замовлення звертайтеся у відділ продажу sales@owen.ua або за номером телефону + 38 (057) 720-91-19.

 

 

 

Зворотній зв'язок